Wiem, że to może być stary temat, aby napisać o tym, ale uważam, że jest to ważne, ponieważ wiele z tych 550-tek wciąż tam jest i być może zmienia właścicieli na niczego nie podejrzewających/nieświadomych kupujących. Jeśli niedawno kupiłeś wentylator 550, gratulacje, ale kupiłeś bubla! Ale nie martw się, nie jesteś sam (w tym ja - wiedziałem, w co się pakuję), jest nas wielu i jest nadzieja, że Twój 550 zapewni Ci lata radości i bezproblemowych kilometrów. Będziesz czytać straszne historie o swoim 550 i będziesz chciał go sprzedać w momencie, gdy w Google wpiszesz 550 uszkodzony silnik. Celem tego posta jest pomoc właścicielom 550 w uzyskaniu niezawodności z ich 550 poprzez modyfikację go w miejscach i w sposób, o których inżynierowie Polarisa zapomnieli. Niektóre modyfikacje są darmowe, a niektóre będą kosztować kilka dolców, ale żadna z nich nie będzie tak droga jak nowy silnik. Nie jestem ekspertem, ale przeprowadziłem wiele badań i wykorzystałem rady ekspertów, takich jak northstardave, aby zebrać tę listę ulepszeń. Nie jestem pewien, jak szczegółowe instrukcje będą potrzebne dla każdego kroku, więc pomyślałem, że przedstawię krótki przegląd wszystkiego i jeśli ktoś chce krok po kroku lub więcej szczegółów dla którejkolwiek z poprawek, po prostu opublikuj swoje zapytanie w wątku, a ja odpowiem. Przeczytałem również informacje, ale nie pamiętam dokładnie, które 550-tki są najgorsze, ale jeśli chodzi o to, jeśli posiadasz wentylator 550, powinieneś wprowadzić zmiany, które wymieniam. Jeśli jacyś eksperci zauważą, że coś pominąłem lub chcą coś dodać lub poprawić, zapraszam do dodania swoich 0,02. Celem tego wątku jest kompleksowe rozwiązanie wszystkich poprawek wentylatora 550, więc dodaj swoje uwagi. Większość problemów z wentylatorem 550 wynika z tego, że jest on zbyt gorący, co skutkuje spaleniem, poprzez problemy z olejem, problemy z ubogą mieszanką paliwa itp. Wykonam każdy krok jako osobny post, aby nie musieć robić tego wszystkiego na raz i aby moje zdjęcia pasowały do kroku. Ok, zacznijmy, w tej chwili mam dla Ciebie 8 pomysłów.....
Krok 1 - Osłona termiczna wydechu ($ TBA )
Numer części - Wykonane na zamówienie
wentylator do chłodzenia silnika zasysa zimne powietrze bezpośrednio z rury wydechowej (niezbyt fajnie...przepraszam za grę słów), więc potrzebujesz osłony termicznej, aby zmniejszyć temperaturę powietrza, które zasysa wentylator, a także skierować powietrze z wlotu w masce bardziej bezpośrednio do wentylatora. O ile wiem, nie ma numeru części dla tej części, będziesz musiał ją sam wykonać lub udać się do lokalnego spawacza, który powinien być w stanie ją dość łatwo wykonać. Osłona na moim to płyta aluminiowa o grubości 3/32", nie ma spawów, tylko zgięcia, mierzy 11" od przodu do tyłu i ma 3 powierzchnie. Wysokość górnej powierzchni pionowej wynosi 3" z tyłu i 3-5/8" z przodu, więc opada nieco w dół, gdy zbliża się do tyłu komory silnika. Druga powierzchnia jest pozioma i mierzy 2-3/4" z przodu i 3-1/2" z tyłu. Na zdjęciu widać, że śruba mocująca znajduje się w odległości 5-1/2" od przedniej krawędzi. Najniższa powierzchnia jest również pionowa i mierzy 6-1/8" z przodu i pozostaje na tej wysokości do mniej więcej połowy, gdzie następnie zakrzywia się w górę do punktu, który znajduje się 5" w dół od górnej krawędzi tej powierzchni. Na tej powierzchni znajdują się 2 śruby w odległości 4-7/8" i 9-3/4" mierząc od przedniej krawędzi. Śruby znajdują się w odległości około 3-1/8" od góry tej powierzchni. Mam nadzieję, że to ma sens bez rysunku roboczego. Użyj zdjęć, które dołączam, aby Ci pomóc. Jeśli zajdzie taka potrzeba, mogę wykonać rysunek CAD, ale na razie chcę kontynuować listę.
Krok 1 - Osłona termiczna wydechu ($ TBA )
Numer części - Wykonane na zamówienie
wentylator do chłodzenia silnika zasysa zimne powietrze bezpośrednio z rury wydechowej (niezbyt fajnie...przepraszam za grę słów), więc potrzebujesz osłony termicznej, aby zmniejszyć temperaturę powietrza, które zasysa wentylator, a także skierować powietrze z wlotu w masce bardziej bezpośrednio do wentylatora. O ile wiem, nie ma numeru części dla tej części, będziesz musiał ją sam wykonać lub udać się do lokalnego spawacza, który powinien być w stanie ją dość łatwo wykonać. Osłona na moim to płyta aluminiowa o grubości 3/32", nie ma spawów, tylko zgięcia, mierzy 11" od przodu do tyłu i ma 3 powierzchnie. Wysokość górnej powierzchni pionowej wynosi 3" z tyłu i 3-5/8" z przodu, więc opada nieco w dół, gdy zbliża się do tyłu komory silnika. Druga powierzchnia jest pozioma i mierzy 2-3/4" z przodu i 3-1/2" z tyłu. Na zdjęciu widać, że śruba mocująca znajduje się w odległości 5-1/2" od przedniej krawędzi. Najniższa powierzchnia jest również pionowa i mierzy 6-1/8" z przodu i pozostaje na tej wysokości do mniej więcej połowy, gdzie następnie zakrzywia się w górę do punktu, który znajduje się 5" w dół od górnej krawędzi tej powierzchni. Na tej powierzchni znajdują się 2 śruby w odległości 4-7/8" i 9-3/4" mierząc od przedniej krawędzi. Śruby znajdują się w odległości około 3-1/8" od góry tej powierzchni. Mam nadzieję, że to ma sens bez rysunku roboczego. Użyj zdjęć, które dołączam, aby Ci pomóc. Jeśli zajdzie taka potrzeba, mogę wykonać rysunek CAD, ale na razie chcę kontynuować listę.